Кръщене – вълнението на родителите


За кръщенето започва да се мисли още с появата на малкия наследник. Родителите чакат този ден, в който тяхното дете ще получи Божията благодат. Особено много за това се вълнува майката. Нейната майчина обич знае как ще се отрази на рожбата Божията закрила.

В християнското семейство много добре се знае смисъла на светото тайнство кръщение и за това имат желание още в най-ранна възраст да кръстят своето дете. Кръщенето е влизане в православието, вход в църквата, очистване от греховете, включително и от първородния грях, духовно раждане. С кръщаването детето не само получава Божията благодат, но и своя Ангел пазител.

За да протече ритуала е необходима и известна подготовка. Най-напред родителите трябва да изберат храм, в който желаят да кръстят детето си. След това е необходимо да направят избор на кръстник. Към това трябва да се подходи много отговорно, защото кръстникът е човека, който ще напътства детето в неговия живот. Той трябва да му помага да навлезе в християнството, да бъде негов съветник при вземане на различни решения. Обикновено родителите се спират на свой приятел, който е проверен във времето и имат вяра в неговите добродетели.

Всички въпроси, свързани с кръщенето трябва да се обсъдят със свещеника на храма, в който ще се кръсти детето. Необходимо е да се набавят свещи, кърпа за свещеника и за малкото, зехтин, както и дрехи за малкото за обличане след като бъде кръстено. Свещите се купуват от храма, дрехите обикновено са подарък от кръстника – за предпочитане е да са в бяло.

Кръстникът в деня на кръщенето подарява кръстче, което е символ на християнската вяра. Ако семейството е решило да запази в снимки този вълнуващ ритуал, то те могат да ползват фотограф към храма, ако има такъв. По отношение на снемането също трябва да се разговаря със свещеника за да се уточнят правилата в храма. Понякога родителите желаят да направят украса в храма, но това също трябва предварително да се уточни. Преобладава разбирането, че много по-добре е без украси, защото това е тайнство и пищните украси не са подходящи. Все пак всеки има свое мнение и разбиране, така че да бъде добре за празнуващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *