Практични и красиви – акустични панели


Стаята, която е облицована с тапети или твърд материал – пластмаса, дървесина, е много лесна за почистване. В такива стаи винаги има ехо. Тъй като говора се отразява от повърхността, то той става неразбираем, а музиката звучи неправилно. В помещения, на които стените са облицовани с меки материали, а пода и тавана са керамична или метална плоча, ламинат, който се отличава с повишена твърдост, се получава ефект на трептене на ехото. Частично този ефект се намалява от меки мебели и килим на пода.

За подобряване на звукоизолацията в помещението се предлагат акустични панели. На пазара са представени поредици от разнообразие в зависимост от материала, от който са направени. С голяма популярност се ползват тези от стъкловата, които са с високи показатели за плътност. Изработените от този материал акустични панели имат красива лицева повърхност, която може да се боядисва. Това предоставя възможност да се предлагат в различни цветови гами. Те притежават и редица предимства – добра звуко- и топлоизолация, твърдост, но техния вид не винаги се вписва с нужната красота в интериора на помещението.

Акустични панели от MDF изглеждат много приятно, защото те са покрити с естествен фурнир. Изработват се с релефни или гладки повърхности. Тези с перфорирани повърхности са предвидени за декоративни функции и подобряване на звукопоглъщащите свойства. Перфорацията се прави с хоризонтални или вертикални направления, благодарение на което има възможност да се съчетаят различни панели за създаване на оригинален интериор. Отлично изглеждат при съчетаване с различни видове материали: текстилни покрития, боядисани повърхности, тапети и други. С тяхна помощ в дома може да се създаде спокойна, комфортна и уютна обстановка.

В зависимост от необходимия коефициент за поглъщане на звуковите вълни на различни честоти, производителите на акустични панели предлагат десетки видове перфорации. Възможно е изпълнение на перфорация по поръчка за индивидуални акустични или дизайнерски проекти.

Акустичните панели се монтират със специално закрепване, с използване на дървена или метална рамка със самонарезни винтове, както и със специални въртящи кламери. Предлагат се акустични материали за стена, за таван, прегради между стени, за задните стени на корпусни мебели. Различават се подвижни и несменяеми модели.

Звукоизолацията на помещението и изграждане на комфортни акустични условия са различни задачи. Правилното решение е използването на многослойна конструкция със съчетаване на различни шумоизолиращи материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *