За ползата от професионален домоуправител


Големите жилищни сгради имат и големи проблеми, свързани със съжителството на много хора. Основен проблем си остават взаимоотношенията между съкооператорите и отношението към общите части. За да се реши този проблем се избира домоуправител, но все по-често няма желаещи сред обитателите на входа или кооперацията. Причината за това е, че работата, която трябва да се свърши от избрания човек е много, изисква време, а заплащането е нищожно или изобщо няма такова. Всичко това отвори ниша на пазара на труда. Създадоха се фирми, които предлагат услугата професионален домоуправител. За да се приложи професионално управление на проблемите във входа е необходимо да се заплати определена сума от всички собственици.

Ползването на професионален домоуправител е много ползотворно. Този практичен и знаещ човек има подход към хората, може лесно да комуникира с тях, а това е от особено значение. Както на всеки от нас е известно все ще се намери човек от входа, който винаги е недоволен и е трудно да се включи в общите задължения. При професионалното управление този проблем е разрешим.

Професионалният домоуправител свиква общо събрание, поставя неотложните въпроси, вземат се решения за разрешаването им. Той събира оферти за различните услуги, разглежда ги и преценява най-добрата. Отново собствениците трябва да вземат окончателното решение, защото услугата се заплаща от тях. Много често се налага да се правят различни дейности в общите части като се започне с поддържане на стълбището, външния двор, ако има такъв и се стигне до смяна на щрангове или ремонт на покрива.

Освен всички тези задължения, професионалният домоуправител трябва да плаща общите сметки за ток, вода, отопление. Негово задължение е да събере парите от всички собственици и да води отчет за събраните и изплатени разходи. За това той се отчита на общо събрание на съкооператорите. Воденето на домовата книга също е негово задължение.

Използване услугите на фирми за професионално управление на общата собственост в големите жилищни кооперации е много изгоден вариант и за всички административни сгради. Това дава възможност да се прехвърля отговорността, а професионалният домоуправител да решава задачите своевременно. Информация за подробности за професионално управление на собствеността ще откриете в сайтовете на фирмите, занимаващи се с това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *