Кой ще ми съдейства при избор на дограма?

Ако търсите съдействие за избора на дограма, то тази статия ще ви бъде от полза. В нея ще разгледаме популярните видове прозорци и ще се опитаме да ви запознаем с техните положителни и отрицателна характеристики. Освен това ще обърнем внимание на стъклопакетите, обкова, цветовете и въобще всичко, което вълнува потребителите.

PVC, алуминиева или дървена дограма?

Това са трите основни вида прозорци, от които можете да избирате. От тях най-известна е PVC дограмата, тъй като не изисква сложна поддръжка, почиства се лесно и има отлични топло и шумоизолационни качества. При нея образуването на конденз в сравнение с алуминиевата дограма е много по-рядко явление и заради това се използва в апартаменти, къщи и офиси.

Дървената дограма е вариант за ценителите не естествените материали. Тя много красива предлага добра топлоизолация на собствениците. Въпреки това, поддръжката ѝ е трудна и налага периодично лакиране или боядисване с цел съхранение на повърхността. Не на последно място, трябва да отбележим, че дървените прозорци са най-скъпите на пазара.

Алуминиевата дограма се дели на топъл и студен профил. При топлия тя е с прекъснат термомост и конденза е сведен до минимум. Ако говорим за студената серия обаче, при нея кондензацията е често срещано явление и за това тези профили се използват в сгради, където топлоизолацията не е приоритет. Алуминият е много здрав и устойчив материал, който може да издържи на влошени климатични условия. Дългият живот на дограмата стига 50 години.

Как да изберем стъклопакет?

На пазара се продават стъклопакети с две или три стъкла. Най-популярни са нискоемисийните, защото при тях нивата на топлоизолация са много високи. Те възпрепятстват напускането на топлината от помещенията ви, а в същото време пропускат слънчевата енергия да влиза във вашите помещения. По този начин пестите електроенергия и се радвате на пълен комфорт.

Селекцията на стъклопакет е свързана и с изложението ви. В случай, че имате южно изложение е добре да заложите на слънцезащитни стъкла или мултифункционални. Другият вариант е да купите всесезонен стъклопакет, който ще ви осигурява перфектните температури през цялата година. Цената на всесезонните стъкла е малко по-висока, но инвестицията си заслужава.

Механизъм за отваряне и затваряне

Много хора се спират на механизми с двуосово отваряне за крилата на прозорците си. Този механизъм ви дава възможност да проветрявате помещенията, без да се налага да отваряте целия прозорец. От голямо значение е и вида на обкова, тъй като той играе ключова роля.

На пазара ще намерите т.нар. противовзломни обкови, които спират опитите на крадците да проникнат в дома или работното ви място през прозореца. Редовната поддръжка на механизмите за отваряне и затваряне е строго препоръчителна, за да нямате никакви проблеми. За целта можете да смазвате обкова с шивачно масло или друг специален препарат.

Какъв цвят да избера?

Обикновено хората смятат, че дограмата трябва да е бяла. Това обаче не е задължително, тъй като на пазара се предлагат прозорци в най-различни разцветки, с чиято помощ ще изградите вашия интериор. Алуминиевата дограма например е богата на цветове и може да се комбинира по перфектен начин с мебелировката ви, за да постигнете внушителен ефект.

ПВЦ прозорците използват специално облицовъчно фолио, с което се постигат имитации на дърво и други материали. Разбира се, можете да изберете син, зелен, жълт или друг цвят за дограмата. По-важното в случая е да постигнете хармонична визия, която да задоволи вас и любимите ви хора. Ето защо, избора на цветове трябва да се извършва прецизно и точно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *