Как да предпазим дома от плодовите мушици

Жилището ни е неприкосновено място, което понякога става обект на нападение от нежелани насекоми. Може би всеки един от вас е попадал в подобна ситуация и е изпитвал трудности, относно справянето с проблема. Факт е, че повечето видове насекоми, които „нападат“ дома ни са доста трудни за изгонване.

Те често са и крайно упорити в желанието си да бъдат равноправни жители на семейното пространство, като по този начин пречат на нас. Сред тях са и плодовите мушици, които може би всеки е имал честта да срещне поне веднъж.

Ето защо, за да се справите с тази напаст трябва да сте запознати с някои правила, които да предотвратят първоначално появата им, а не да търсят решение, след като проблемът е вече налице.

Как да се предпазим от появата на плодови мушици у дома

  • Елиминирайте всички потенциални източници, които могат да ги привлекат

Най-важното нещо, което не трябва да забравяте е, че този тип насекоми се развиват и появяват най-вече на места, където има влажна среда. Такива могат да бъдат зоната около кухненската мивка, като това включва често и тръбите за оттичане на водата.

Избягвайте да задържате влажни парцали или друг тип текстил, както и мокри дрехи след пране. Рисков фактор и магнит за привличането на плодовите мушици могат да са и растенията в саксии, които често изискват поливане и задържат влажна почвата в съда, в който са поставени.

Ние от Топ Дом съветваме да помислите за тези места у дома и по този начин гарантирано ще намалите риска от появата на нежеланите насекоми в жилището си. Можете да почистите съответните зони с помощта на нехлорирана белина, смесена с вода, с която да хигиенизирате тези места в дома си;

  • Избягвайте отварянето на прозорци, ако не е наложително

Ако сте в конкретния сезон, в който знаете, че наличието на подобни насекоми е голямо, трябва да избягвате да отваряте прекалено много прозорците си, особено ако имате „горещи зони“, които могат да привлекат вниманието на нежеланите гости.

Не е нужно разбира се, да запечатвате цялото си жилище и да прекъснете по този начин достъпа на свеж въздух. Може да оборудвате всеки прозорец със специална мрежа, работеща чудесно срещу тези вредители. По този начин няма да се лишите от пролетния и летен освежаващ бриз и в същото време ще се сигурни, че в помещението няма да нахълтат дребните насекоми;

  • Складирайте внимателно хранителните продукти

Важно е не само да ги приберете на сигурно и изолирано за насекоми място, но и да не оставяте дори малки следи по кухненските плодове, кутии за храна или други части от оборудването в това помещение. Колкото и да не ви се иска, понякога се налага да разтребите масата и готварската площ много бързо, за да не привлечете плодовите мушици.

Този вид се храни дори от не добре почистени от храна чинии, готварски пособия и прибори. Ето защо избягвайте да задържате твърде дълго време посудата неизмита и на купища в мивката. Погрижете се за тази част от интериора на дома си и бъдете сигурни, че няма да има какво да привлече нежеланите насекоми.

В случай, че имате нужда, можете да използвате специални кутии, в които да приберете хранителните продукти или съставки на сигурно място, невъзможно за досег от мухите.

Друг важен момент е да избягвате да задържате кошчето за отпадъци твърде дълго време неизхвърлено. Това важи с особено голяма сила, най-вече в случаите, при които в него има остатъци от храна. Това неизбежно би привлякло плодовите мушици и тогава справянето с проблема ще бъде далеч по-трудно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *