Развитие на методите за отпушване на канали

Думата „канал“, която днес употребяваме в няколко значения и много често предизвиква не дотам приятни асоциации, произлиза от старогръцката лексема κάννα,означаваща „тръстиково стъбло“.

Пътят на етимологични промени от κάννα до новата българска дума канал минава през латински, старофренски и английски и е почти толкова дълъг, колкото и пътят на развитие на самата канализационна система като цивилизационна конструкция.

Днес ползваме добре развита и усъвършенствана канализация, предполагаща бързи и лесни ремонти и ефективни методи за отпушване на канали, но това невинаги е било така.

Първите канализационни системи са били създадени в Шумер и Древен Рим. По-късно, през Средновековието, изграждането на такива съоръжения е било забранено и това е предизвикало част от огромния брой епидемии и високата смъртност сред населението.

Днес можем да кажем, че сме се отърсили от предразсъдъците и суеверията на тези периоди от човешката история, които са спирали културното и технологично развитие.

Показателно в това отношение е усъвършенстването на методите за отпушване на канали в контекста на битовите услуги.

На първо място, достъпността на професионалното отпушване на канали го превръща в една много полезна и навременна помощ при възникване на проблеми.

Съдържанието на каналите не е нито тайна, нито тема табу. Определянето на точното място на запушване се извършва чрез видеодиагностика, като се спестяват излишни дейности и се пести време.

При старите методи за отпушване на канали се налага разбиване на плочки, демонтаж на мивки, тоалетни и т.н., които са крайно неприятни и изискват допълнителни средства за ремонтни дейности.

Новите методи за отпушване на канали са разработени с цел рационализиране на разходите както на изпълнителя, така и на клиента.

Често използван при средни като степен на трудност запушвания е т.нар. механичен способ чрез хидравлични машини.

За по-сериозни запушвания, следствие от натрупване строителни отпадъци, дървесни корени и др, се използва хидродинамичният метод. Той е един от най-екологичните начини, тъй като използва природната сила на водата и е изключително предпочитан заради отличното си съотношение ефективност и крайна цена.

Изборът на най-подходящият метод за отпушване на канали е добре да бъде съгласуван с професионалист, за да се постигнат максимално високи резултати.

Специалистите също съветват да обръщате редовно внимание на състоянието на канализационната система на работното място, у дома или вилата, и да се обръщате към професионална фирма дори за незначителни на пръв поглед проблеми, тъй като това ще ви спести много главоболия и средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *