Смяна на щрангове – преди авария

Продължителността на ползване на чугунените тръби е около 25 години, а те са монтирани в многоетажните сгради преди повече от 40 години. Този дълъг период на ползване е допринесъл за тяхното износване и, естествено, започват течове, наводняване на апартаменти.

Единствено правилно решение е смяна на щрангове и тръбопроводи.

Това износване засяга най-вече водопроводната система, защото тръбите са в непрекъснат контакт с водата, а за топлата вода тръбите често са подлагани на различни температурни колебания.

При това състояние на тръбите понякога се прави заваряване на щранга, където има проблем. Това не трябва да се допуска, защото е неподходящо за износения материал.

Ако не искате да похабите пода си и тавана на съседите под вас, трябва да контролирате състоянието на водопровода.

Появи ли се авария, направете смяна на щрангове и тръбопровод, за да си осигурите спокойствие.

Смяна на вертикалната тръба се налага и при разместване разположението на водопровода.

При смяна на щранговете най-важно е да се избере правилно вида на тръбите. В старите жилища щранговете за водоснабдяване са предимно от метални тръби. Основният недостатък на тези тръби е корозията. Постоянното въздействие на водата постепенно разрушават метала и тръбите започват да имат течове.

Освен това ръждата замърсява тръбите и намалява вътрешния диаметър. По тази причина намалява потока на водата, преминаващ по щранга и налягането на подаването намалява.

Да се избавите от всичко това могат да ви помогнат тръбите от полипропилен, които да ползвате за смяна на щрангове. Това е пластмаса, която не се подава на корозия, има голяма трайност и дълъг срок на използване ( около 50 години). Не образуват ръжда и конденз, стабилните фитинг съединения гарантират липса на теч.

Трябва да се знае, че полипропиленовите тръби имат различни характеристики, което позволява да се ползват за топла и за студена вода.

Ако искате да си осигурите допълнителна трайност, за щранга за студена вода може да ползвате тръба за топла, а за щранга за гореща вода да ползвате тръба за отоплителната система.

Диаметърът на щранга трябва да бъде еднакъв с този на тръбата, която се сменя.

Преди да се захванете упорито със смяната на щрангове и тръби, е необходимо да информирате съседите. Те трябва да знаят за дните, в които ще останат без вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *