Как да харчим по-малко ток без да се лишаваме от климатика

Климатиците са се утвърдили като един от най-предпочитаните начини за отопление през зимните месеци. Повечето съвременни климатици без проблем могат да работят на температура от порядъка на -20 градуса, което при нашите метеорологични условия и географски ширини е напълно достатъчно.

Климатици

Но колкото и да са ефективни, тези уреди изискват известно познание за да могат да бъдат толкова икономични, колкото очакваме от тях. При неправилно ползване има не малка вероятност да останем разочаровани от това, че сметките ни не са се оказали толкова ниски, колкото сме си мислели.

Климатикът да съответства на големината на стаята

За да бъде ефикасен и за да пести електроенергия, климатикът трябва да бъде подбран според кубатурата на помещението. Ако е твърде мощен, уредът ще изключва постоянно, а при пускане и спиране той харчи повече ток.

И обратно. Ако е много слаб, а стаята е голяма, уредът няма да спира изобщо и непрекъснато ще работи на пълни обороти. Това ще допринесе за повишаване сметката на за ток. За да избегнете тези два варианта, най-добре се консултирайте със специалисти и поискайте да ви насочат към подходящата мощност.

Заложете на инверторен климатик

Ако искате наистина да спестите електроенергия и да не се лишавате от уюта и комфорта, които носи използването на климатик през зимата, най-добрият вариант за вас е да се насочите към инверторен климатик.

Този тип уред може да ви осигури намаление на сметките с около ⅓ и дори ⅔ на фона на останалите конвенционални климатици. Още по-голяма икономия можете да очаквате ако заложите на хиперинверторен климатик.

Те са по-скъпи, но ако успеете да намерите някъде на промоция, покупката определено си заслужава, и то много (на eclima.bg можете да намерите страхотни предложения).

Поддържайте разумна температура в жилището

Климатиците (вижте тук https://eclima.bg/klimatici-ceni) може и понякога да са изключително мощни, но това съвсем не означава, че трябва да се опитате да превърнете стаята в хладилник в разгара на лятото.

Стремете се да поддържате разумна температура, която да бъде в нормални граници, така че да не натоварвате уреда прекомерно, а и за да не трупате излишно големи разходи от потребена от вас електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *