Паркетът като част от обзавеждането на дома

Декинг

Декинг

Паркетът е неизменна част от обзавеждането и незаменим сам по своите качества компонент в цялостното обзавеждане на съвременния дом. Дървената подова настилка има прекалено дълга история и дори е трудно да се определи, от кога точно датира първото ползване на дървени ламели като настилка за пода. Но най-вероятно прародината на съвременния паркет е някъде или в скандинавските страни или сибирската студена тайга или нейде из северните индиански племена.
Но със своето практично, строго и точно предназначение, той се е наложил като най-добрата и дълготрайна настилка от векове насам.

Еволюция на естествената подова настилка

Естествен паркет

Естествен паркет

През последните няколко години обаче интериорните дизайнери, инженери и архитекти на големите компании се стараят да направят и от обикновенния паркет много по-специален и носещ домашен уют продукт. Именно те са хората, които въвеждат всички иновации в съвременните подови настилки от естествени материали. Благодарение на съвременните технологии и начини на обработка, паркетът вече не е просто съвкупност от обработени една до друга дървени плоскости. Последното десетилетие станахме свидетели на бърз подем в тази област от обзавеждането и благодарение на това по-често можем да срещнем стилни естествени настилки с неповторим дизайн на все по-добри цени.

Художествен паркет

Художествен паркет

Видове паркет

В наши дни пазара предлага всякакви разнообразни решения и видове паркет:

  • Трябва да отбележим като най-класически и познат на потребителите естествения паркет. Той носи натуралния изглед на дървото, но подходящо обработен може да превърне жилището ни в луксозен и чаровен дом. Шарките, цветовете и наюансите на практика са безброй. Дори по натурално изглеждащите с по-грубо излъчване естествени ламели, съчетани с подходящо обзавеждане могат да изглеждат интересно и съвременно.
  • Все по търсен напоследък става трислойния паркет, заради своята издръжливост и чудесна цена. Той е наследил здравината на масивеният, но съчетава в себе си иновативна технология на производство и определено по-добра цена. В дизайна тук отново се усеща засиленото присъствие на природата.
  • Фигуралния или още познат като декоративен паркет има своето специфично ползване и носи екстравагантност и лукс. Сред моделите от тази категория ще намерите дизайни с ориенталско усещане, модернистични интерпретации на бароковите епохи, съчетани с тенденция за сливане на помещенията.
  • И не на последно място е и друг вид специфичен паркет, заслужаващ внимание. Трябва да споменем декинга, като най-доброто решение за ползване на открито при големи натоварвания и всякакви метеорологични условия.

Всеки един от тези видове ще ви накарат да се почуствате специални като ги съчетаете подходящо с останалото обзавеждане на вашия дом, а защо не и офис.

Трислоен паркет

Трислоен паркет

Цени за паркет

Многообразието от производители и качество, продукти и модели естествено предопределя и най-различни цени. Препоръчваме да потърсите сред софийските фирми за паркет – Паркетсенс, където могат да Ви консултират и предложат най-различни варианти естествени подови настилки.

В заключение

Паркетът е основен елемент в обзавеждането на дома и заслужава не по-малко внимание от всеки друг компонент. Изключително важно е да го съчетаете с останалите елементи от интериора. Не е без значение и какви са вашите индивидуални  изисквания и търсения при оборудването и декорирането на жилището. Добре е да проучите всички възможности, за да може да изберете най-доброто за вас и семейството ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *