7 стъпки за енергийно ефективен дом

7 стъпки за енергийно ефективен дом

7 стъпки за енергийно ефективен дом

Защо да подарявате пари на различни компании, когато можете да си ги спестите? С малко усилие от ваша страна да промените навиците си и няколко разумни инвестиции като външна изолация или пък котел на твурдо гориво, цените за отопленито на дома ви ще паднат драстично.

Тук ще може да намерите няколко гениални идеи за подобряване на енергийната ефективност на вашия дом.

  1. Нови уреди за вашия домЗапочнете с подмяна на старите кухненски уреди с нови. Купуването на енергоефективна бяла техника е голяма инвестиция, но тя се изплаща във времето под формата на по-ниска консумация на електроенергия, по-добра функционалност на уредите и по-добър външен вид. Например с нов хладилник в дома храната ще се съхранява при по-добри условия, а една нова перална машина ще ви поомогне да използвате дрехите си за по-дълго време.
  2. Външна и/или вътрешна изолация – стените и тавана на дома ви са местата, от където се губи до 50% от топлината на жилището ви. Подходящата изолация може да спести на домакинството ви до 600 – 700 лева през отоплителния сезон на година. Като се има впредвид, че вече има доста голяма конкуренция при строителните фирми за изолация, цената на услугата не е толкова висока вече и вие ще можете да възвърнете инвестираните пари само за няколко години.
  3. Изключване от ел. мрежата – модерните уреди като компютри и телевизори продължават да черпят електричество дори, когато биват изключени с дистанционно или пък оставени в режим готовност. Изключвайте напълно от контакта всички уреди, които позволяват това. Така вие ще спестите до 50 – 100 лева на година за бюджета си.
  4. Котел на твърдо гориво – икономичното отопление през зимата може да ви спести хиляди левове, ако заложите на правилния тип отопление. Не разчитайте на централно или отопление на ток. И в двата случая ще сте зависими от компании-монополисти, които не се притесняват да манипулират сметките ви. Изберете независимостта на вашето домакинство и намалете разходите си за отопление с 40%. Съвременните котли на твърдо гориво ви позволяват да използвате няколко вида гориво, в зависимост от състоянието на пазара и вашия личен избор.
  5. Уплътнете пространството около радиаторите – в повечето случай, топлината в дома ви идва посредством радиатори, които губят голяма част от топлината в страната си откъм стената, за която са закачени. Използвайте алуминиево фолио, за да отразявате тази топлина обратно към помещението, а не навън към студената стена.
  6. Перете разумно и пестеливо – всяко действие в дома ви може да се извършва по по-ефективен начин. Например винаги зареждайте пералнята с максимално количество дрехи и перете на по-ниска температура. Също така пробвайте да използвате по-малко перилен препарат и омекотители.
  7. Затопляйте, когато консумирате – спестете от двойно притопляне на вечерята. Често се случва човек да си стопли нещо за хапване, да започне да прави нещо друго и когато се върне готов да яде, се налага повторното затопляне. Друга полезна идея е да подгрявате толкова вода за чай или нес кафе, колкото ви е нужна.

Ето че с малко усилия от ваша страна и няколко разумни инвестиции ще можете да спестите прилична сума за вашия бюджет от топлина и консумация на електричество през следващите няколко месеца.

[ Статията е предоставена от СТРОПУВА ООД – котли на цени, които не хапят! ]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *