Ремонт на покриви: Видовете покриви

Видове покривни конструкции

Видове покривни конструкции

Идеята зад изграждането на покрив на една сграда, била тя обществена или частна е да я предпазва от неблагоприятното влияние на атмосферните колебания. Естествено нищо не е вечно и дори покрива на вашия дом. Резонно в по-ранен или по-късен етап вероятно ще ви се наложи да потърсите фирма за ремонт на покриви (препоръчвам ви STN Company от Варна). Преди да направите това обаче все пак можете да се запознаете накратко с различните типове покривни конструкции.

Ето и различните видове покриви:

  • Скатен покрив – скатните покриви са добре познати у нас. Те представляват покривни конструкции с ъгъл от над 10 градуса. Този ъгъл съществува с цел по-висока устойчивост на дъждове, ветрове, натрупвания на сняг и т.н. Биват няколко вида – едноскатни, многоскатни и двускатни. Основната част от тях използват керамични или метални керемиди за горно покритие. При тях е нужно през даден период от време да се погрижим да пренаредим керемидите, защото иначе може да ни се наложи да търсим услугите на фирма за ремонт на скатни покриви.
  • Плосък покрив – тези покриви са най-често забележими при изграждането на по-големи сгради, както и обществени или корпоративни здания. Проблем при тези покриви е понякога нарушената цялост на покривния битум. Благодарение на хидроизолация на плоски покриви обаче този проблем има своето логично решение. На тези покриви се налага често да понасят климатичните капризи на максимум. Тук отново главна роля играе хидроизолацията на покриви, за което споменахме малко по-горе.
  • Метален покрив – тези покриви са създадени от метални елементи. При тях, за да избегнем ремонт на покриви е наложително през няколко години да нанасяме защитен грунд върху листовете метал, за да предотвратим преждевременното износване. Добра идея е и пренареждането на металните керемиди, които могат да се деформират и разместят с времето.
  • Дървен покрив – тези покриви са изградени почти и изцяло от дърво, както става ясно и от името им. При ремонт на този тип покриви в повечето случаи се налага подмяната на керемиди, амортизирани дървени елементи по конструкцията. В ремонта често се включва и нова хидроизолация на покриви и по-конкретно смяна на мембраната на покривната хидроизолация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *